22 Aralık 2007 Cumartesi

BEN DE BAKLAVA YAPTIM


Bayram için baklava yapmaya karar vermem çok kolay olmadı.Daha önce birkaç farklı tarif denemiş,hayal kırıklığı olmasa da büyük bir mutluluk da yaşamamıştım bu deneyimlerde.Televizyondaki yemek programlarından birinde tesadüfen bu baklava tarifini görünce yapabileceğim kanısına vardım,denedim; bence fena olmadı.Bayramda gelen konuklar da beğendiklerini söyleyince günlüğüme eklemek şart oldu.
Aşağıda verilen ölçüler 30 cm. çapında bir tepsi içindir.
Malzemeler
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 çorba kaşığı sirke
2 yumurta
1 çay kaşığı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tutam tuz
Üzeri için:
3 çorba kaşığı tereyağ
Şurup için
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Açmak için
1 su bardağı mısır nişastası
Baklavanın arasına koymak için bir su bardağı ceviz içi.

Yapılışı:
1-İlk olarak şurup malzemelerini bir tencerede kaynatıp birkaç damla limon sıkarak bir kenara alıyoruz.
2-Hamur malzemelerimizi yoğurma kabımıza alıyoruz,kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde ediyoruz.Hamurumuzu yirmi küçük parçaya ayırıp bezeler haline getiriyoruz.Hamurların üzerini nemli bir bezle kapatıyoruz.
3-Başka bir kapta cevizleri eziyoruz,biraz irice ve dişe dokunur olması iyi olur.
4-Dinlenmiş hamurun her bir bezesini merdaneyle biraz inceltiyoruz,on taneye tamamlayınca aralarına bol nişasta ekip üst üste koyuyoruz,merdaneyle onunu birden incecik oluncaya kadar açıp yağladığımız fırın tepsimize yayıyoruz.Kenardan taşanları bıçakla tepsiye göre düzeltiyoruz.
5-Bu kata ceviz içini serpiyoruz.Her tarafa eşit gelmesine dikkat edelim.
6-Geriye kalan on bezeyi de aynı şekilde açıp cevizlerin üzerine yayıyoruz,düzeltilmesi gereken yerleri düzeltiyoruz.
7-Bir tavada üç kaşık tereağını eritiyoruz
8-Keskin bir bıçakla hamurumuzu dilediğimiz biçimde dilimleyip erittiğimz tereyağını yine her yer eşit gelecek şekilde gezdiriyoruz; tesiyi 180 derecedeki fırınımıza sürüyoruz.
9-Üzeri pembeleşen baklavamızı fırından çıkartıp biraz ılıtıyoruz,ılık şerbetle baklavamızın son adımını tamamlıyoruz.
Umarım dener ve beğenirsiniz,afiyet olsun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel gözüküyor.

Ellerinize sağlık. Ben bu bayram hiç baklava yiyemedim. Canım çekti :)

Sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

Adsız dedi ki...

Bahriye'cigim, selam yine...
Baklava yapmissin ve nefis görunuyor! Uzerinden sizan surup göruntusuyle sariveriyor hemen, sanki ekrandan akiverecek gibi...Hem tarifi, hem de resimdeki göruntusuyle ablamin tarifi uzerine ara-sira yapip durdugum kendi baklavamdan cok farkli görunuyor. Bahriye'den farkli ve nefis bir tat daha! Bir ara senin baklavayi da denemeye karar verdik simdi C.ile. Özellikle icine sirke koymus olman ilginc geldi, mutlaka deneyecegim.
Eline saglik!
D.