5 Aralık 2007 Çarşamba

ÜRGÜP USULÜ GİÇİLİ, PEYNİRLİ MANTI



Günlüğüme ilk yemek tarifimi yazıyorum,özellikle de kendi yöreme ait bir yemeği yazmak istedim.Belki bu yemeğin benzer şekilleri pek çok yöremizde yapılıyor.Ancak benim tarifimin farkı giçili olması.

















Önce giçi nedir,onu anlatayım.Bildiğimiz kaynamış sütün soğuduktan sonra üzerinde oluşan kaymağını bir tavaya alıyoruz.Birazcık da tereyağı koyuyoruz aynı tavaya.Kaymağı bu tavada kızartıyoruz,kızartırken tuz eklemeyi unutmuyoruz,tuzsuz giçi mantıya istediğimiz lezzeti vermiyor çünkü.İşte giçi budur.Yukarda da resmini görüyorsunuz.




















Mantının ilk aşaması hamurun yoğrulması.Bunun için 4 çay fincanı un,1 yumurta,bir tatlı kaşığı tuz (arzuya göre azaltılabilir,daha fazla atmayınız.) ve su.Bu malzemelerle sertçe bir hamur yoğuruyoruz.Hamurumuzu nemli bez altında 15 dakika dinlendirirsek açmamız daha kolay olur.Bu ölçülerle yapılan hamurdan iki beze çıkıyor,bu da 4 kişilik bir aileyi doyurmaya fazlasıyla yetiyor.



Geldik hamurun içine koyacağımız harcı hazırlamaya.Bunun için yağlıca bir beyaz peynirden 250 gram kullanmamız yetiyor.Aslında bulunabilirse bizim oraların (Nevşehir-Kayseri) salamura peyniri ya da çömlek peyniriyle daha da güzel olur.Peynirin içine bolca maydanoz kıyıyoruz,karabiber ve kırmızı biber ekleyerek harcımızı da tamamlamış oluyoruz.



Hamurun açılması ve mantıların doldurulması aşamasında bize yardımcı olacak mümkünse eli çabuk,becerikli arkadaşlara ihtiyacımız olabilir.Gerçi açıkgünlük (blog) dünyasının becerikli,hünerli hanımları bu işin üstesinden kolaylıkla geleceklerdir.Şimdi size hamur açmayı öğretecek değilim,haddim değil böyle bir şey .Ama mantının sıkılmaya hazır hale gelmesi aşamalarını resimledim,onları sunacağım sizlere.



















Yukarda gördüğünüz aşamalar sonunda hamurumuz mantı haline gelmeye hazır oldu. 2x2cm. boyutlarında kare şeklinde kestiğimiz her bir hamur parçasına hazırladığımız peynirli harçtan yeteri kadar koyup üçgen şeklinde kapatıyoruz.Hamurumuzun kuruyup kapatılamaz hale gelmemesi için arada sırada hepsini bi havalandırmamız yararlı olur.Kapattığımız üçgenleri de kuruyabilmeleri,birbirlerine yapışmamaları için birbirinden uzak tutmakta fayda var.Eğer mantımızı hemen pişirmeyeceksek bir tepsiyle buzlukta biraz beklettikten sonra buzdolabı poşetlerine doldurup derin dondurucuda uzun süre saklayabiliriz. Eğer o gün afiyetle yenmek üzere yapılmışsa mantılar, o zaman şu aşamalardan geçirdikten sonra midelere gönderebiliriz.


Eveeet...bütün mantılarımızı sıkıp hazırladık.Önce mantımızın sosunu hazırlamalıyız ki haşlanan mantımız suda hiç beklemeden,yumuşamadan,diri diri servis yapılabilsin.Zaten daha önce giçimizi hazırlamıştık.Sos ve giçiyi tam servis sırasında birazcık ısıtmamız yeterli olacak.Sos için bir çorba kaşığı tereyağı ve iki çorba kaşığı domates salçasına ihtiyacımız var.Bildiğiniz şekilde bu malzemelerle salçalı sosu da hazırladıktan sonra orta boy bir tencereye suyumuzu koyuyoruz.Kaynayan suya tuzumuzu ekliyoruz,mantıların hepsini bir defada kaynayan suya salıyoruz.Bir tahta kaşıkla mantıları karıştırıyoruz.Mantılar önce dibe çöker,piştiği zaman hepsi su yüzüne çıkar.Peynirli mantının pişme kıvamını kaçırmamak lazım,lezzetini kaybeder.Emin olmak için pişmekte olan mantıdan alıp kontrol edebilirsiniz.Pişen mantılarımızın üstüne biraz soğuk su alıp dirilmelerini sağladıktan sonra mümkünse hiç suyunu süzmeden servis yapmalıyız;peynirli mantı sulu yenir çünkü.


Pişen mantılar servise hazır hale geldi,tabaklara suluca aldığımız mantıların üzerine önce salçalı sosu sonra da giçiyi gezdiriyoruz;bu mantıya karabiber çok yakışıyor,tavsiye ederim.Giçili mantımızı sıcak sıcak,hatta ağzımız yana yana afiyetle yiyoruz.


Bu arada, değerli günlükçüler, ben çok acemi olduğumdan resimlerimin kalitesi ,sayfa düzeni henüz istediğim gibi değil.Ama merak etmeyin hatalarımdan yola çıkıp en güzeli bulmaya çalışma konusunda gayretliyimdir.Hepinize afiyet olsun...







2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,

sizinle tanıştığıma çok sevindim.. Güzel bir blog :)

Ellerinize sağlık...

Giçili ilk kez duyuyorum ...

Sıcacık sevgiler
www.misssgibi.com

Adsız dedi ki...

merhabalar

yemek sitelerine bakınırken blogunuzla karşılaştım.
Burdur'dan sevgiler, saygılar...

"Giçi" dediğiniz yiyeceği biz de yaparız ve adına "höşmerim" deriz. hap merak ederdik "başka bir yerde yapılıyor mu?" diye. merakımızı giderdiniz. :)))

başka nerelerde kullanyorsunuz. biz çorbalara, erişteye, yağda yumurtaya, bazı yemeklere (patlıcan, kabak yemeği gibi)koyarız. kıyma niyetine kullanırız yani...

iyi günler, hayırlı günler...